Nieuwsbrief 19

Stichting Darsilami, opgericht in 2005, is een organisatie die zich inzet voor de bevolking van Darsilami en omgeving in Gambia en Senegal.

De markt in Brikama

De stichting wil hulp bieden bij:

  • Gezondheid en medische zorg
  • Onderwijs en scholing
  • Stimuleren lokale bedrijfjes
  • Culturele activiteiten
  • Directe noodhulp

De hulpverlening in Darsilami wordt georganiseerd door Tabo Bojang. Tabo is dorpshoofd (alkalo). Hij is betrokken bij de ondersteuning van tal van ecologische en sociale projecten.

Willemien Oosterveld heeft een adviserende functie, zowel voor wat betreft de uitvoering in Darsilami als voor het bestuur in Nederland. Willemien gaat er (in principe) tweemaal per jaar naar toe.

Het doel van de stichting is het ondersteunen van kleinschalige projecten waarbij de hulp direct ten goede komt aan de plaatselijke bevolking.
De vraag dient vanuit de bewoners zelf te komen.
De stichting werkt zonder winstoogmerk

Informatie

Mocht u als donateur of lezer van de nieuwsbrief vragen of opmerkingen hebben dan kunt u contact met ons opnemen:

Ons adres is

Stichting Darsilami, Lienland 8,
7981 DZ Diever, tel. 0521 551285.
Mailadres: st.darsilami@hotmail.com

Bestuur

Voorzitter: Annie Winkel
Secretaris: Greet Oosterveld
Penningmeester: Annie Haanstra

Donaties

Alle giften zijn welkom, kleine, grote, eenmalig of structureel. Uw giften aan onze stichting zijn aftrekbaar voor de belasting.

Bank: IBAN: NL96 INGB 0001 3127 39
BIC: INGBNL2A

Banken mogen wettelijk geen adresgegevens bij een betaling vermelden. Het is daarom voor ons niet altijd mogelijk de gevers een bedankbrief en/of nieuwsbrief te sturen.

Wilt u een nieuwsbrief per post ontvangen, laat ons dan uw adres weten per email of brief. Wel kunt u zèlf uw adres bij de donatie vermelden.

Van het bestuur

Ook dit jaar is de situatie in de wereld niet verbeterd. Het is voor iedereen duurder geworden, ook in Gambia. Hierover bericht Willemien in haar verslag verderop in de nieuwsbrief.

De grote weg door Darsilami

Tevens was er in Darsilami veel gaande, wat voor Tabo’s gezondheid niet gunstig was. Gelukkig gaat het nu beter. En daarnaast zijn er verschillende nieuwe ontwikkelingen in Darsilami. Ook hierover doet Willemien verslag.

Wij proberen als stichting met de donaties van jullie als lezers zoveel mogelijk te betekenen voor de mensen in Darsilami en omstreken.

Wij hopen dat u de nieuwsbrief weer met belangstelling zal lezen en danken u hartelijk voor uw bijdrage aan de stichting.

Willemien’s lemen huis in Darsilami

Verslag van Willemien

Seizoen 2023-2024

Situatie in Gambia en Darsilami

De enorme stijging van prijzen, vooral van de eerste levensbehoeften zoals rijst, wordt de meeste Gambianen teveel. Steeds meer mensen redden het niet en een ieder maakt zich heel veel zorgen. Gambia behoort tot de zwakste economieën ter wereld. 48,4 % van de bevolking leeft in armoede.

Volgens Tabo zijn de NPP (National Peoples Party), de regerende partij en de belangrijkste oppositiepartij UDP (United Democratic Party) behoorlijk aan het harrewarren. Het lijkt een aanloop te zijn voor de presidentsverkiezingen in 2026.

Binnenkort zijn er al verkiezingen, namelijk voor een vrouwelijke ‘counselor’ (raadgever, bemiddelaar) voor de diverse gebieden. Deze ‘counselor’ zal vrouwen mobiliseren en hun belangen behartigen bij de regering en andere autoriteiten. Bij deze verkiezingen is het touwtrekken tussen NPP en UDP al in volle gang. Er zijn meer partijen, maar die zijn van minder betekenis.

Over Darsilami zelf

Het gezondheidscentrum in Darsilami wordt gesponsord door een Duitse organisatie. Regelmatig zijn er Duitse artsen en tandartsen, afgestudeerd of in opleiding, die korte tijd komen helpen. Een van die artsen heeft 100 kliko’s in Darsilami bekostigd en ook een scooter met laadruimte om het vuil op te halen. Het begin ging niet vlekkeloos.

Tabo pikt elke dag straatvuil op

Gaandeweg zal het dorp aan de nieuwe manier van afval ophalen wennen. Iedereen houdt zijn erf altijd aardig schoon, maar net buiten het erf werd altijd afval gedumpt en een paar keer per jaar verbrand, met allerlei soorten plastic, batterijen en al. Veel plastic waait dan op straat en wordt niet opgeruimd.

Hopelijk komt daar met de komst van kliko’s verandering in. Het is voor Gambia een bijzonder initiatief; in andere dorpen is er geen afvalophaaldienst.

In vrijwel alle dorpen is een Village Development Committee (VDC) werkzaam. Het is de bedoeling dat dit comité het dorpshoofd (de alkalo) bijstaat en helpt om nieuwe initiatieven te ontplooien ten gunste van het hele dorp. Het dagelijkse bestuur van de VDC in Darsilami heeft de afgelopen tijd niet goed gefunctioneerd. De laatste jaren probeerde de VDC Tabo als alkalo te dwarsbomen en zelfs af te zetten. Na afloop van hun werkzame periode konden ze geen betrouwbare financiële rapporten overleggen en een aantal VDC leden bleek geld verduisterd te hebben.

Uiteindelijk moesten de leden voor de rechter verschijnen. Het gestolen geld moet terugbetaald worden. Met hulp van de Governor van de Western Division (Gambia is opgedeeld in 5 delen), een rechtskundig adviseur en de Area Council is alles weer in goede banen geleid en is een nieuw Village Development Committee aangesteld. Dit comité bestaat uit 25 leden, afkomstig uit de bevolkingsgroepen Mandinka, Karoninka, Jola en Fula. Het is altijd heel belangrijk dat de grootste bevolkingsgroepen uit een dorp vertegenwoordigd zijn. Dat telt veel zwaarder dan ieders godsdienst bijvoorbeeld.

Het comité heeft subgroepen, zoals o.a. voor gezondheid, onderwijs en bosbouw. De Development Commission uit Brikama zal de nieuwe leden opleiden en trainen. Het dagelijks bestuur van de VDC heeft nu wekelijks contact met het dorpshoofd. Voor Tabo was al die tegenwerking van de oude VDC een zware dobber. Hopelijk verloopt de samenwerking met de nieuwe VDC zonder zulke grote problemen.

Rijstvelden in de droge tijd

De vice-president van Gambia is op bezoek geweest in Darsilami in verband met de zoutwinning, die al langer plaatsvindt aan de rand van het riviertje met brak water tussen Darsilami en het naburige dorp Siffo. De zoutwinning zal verder worden uitgebreid met hulp van de overheid. Dat betekent dat meer mensen daar werk zullen vinden. 

Sinds kort is er in Darsilami een pluimveebedrijf met 500 kippen, opgezet door het IOM (International Organisation for Migration) in Gambia. Ook dat betekent werk voor met name vrouwen. Kippen en eieren worden verkocht aan mensen in Darsilami en omgeving, maar ook aan restaurants, hotels en winkels aan de kust, waar veel toeristen zijn. Een tweede pluimveebedrijf komt aan de oostelijke rand van Darsilami, richting Siffo. Deze is gebouwd en ingericht door een bemiddelde Gambiaan, die in de USA zaken doet en die wat voor Darsilami wil betekenen. Het is de bedoeling dat daar veel kippen worden gehouden. Hier komen ook weer nieuwe arbeidsplaatsen voor dorpelingen. Deze rijke Gambiaan heeft de straat, waar het bedrijf aan komt, voorzien van lantaarns met zonnepanelen.

Eerste bezoek van Ennenfof aan de kleuterschool
Bekijken van de te renoveren school

Binnenkort zal er een nieuwe school starten in Darsilami, geïnitieerd door de Gambiaanse stichting Ennenfof, ondersteund door een groep uit België. Eigenlijk neemt deze stichting één van de twee bestaande kleuterscholen over en wordt daarna aangevuld met de basisschool en middelbare school. Het is de bedoeling van de oprichters om kleinere klassen te creëren en tegelijk meer aandacht te geven aan kinderen, die op school veel moeite hebben. Ook voor gehandicapten moet de school toegankelijk zijn. Nu al is begonnen om het plaatijzer op de daken te vervangen.

Activiteiten in het seizoen 2023-2024

In het eerste deel van het seizoen werden veel groepen met een bijdrage geholpen, vooral groepen vrouwen, maar ook gemengde groepen, die een gezamenlijke groentetuin hebben opgezet. Dan is bijv. tuingereedschap nodig en ook zaailingen. Een groentetuin kan wat extra geld opleveren voor bijvoorbeeld schoolgeld voor de kinderen en schooluniformen. Als het maar enigszins kan, doen vrouwen het tuinieren naast hun andere werk, zoals bijvoorbeeld een groep politievrouwen in Brikama.

In het tweede deel van het seizoen waren er meer aanvragen van individuele mensen die in nood zaten, zoals: ‘geen rijst en ander eten meer hebben om de familie te voeden’ en ‘geen geld hebben voor een noodzakelijke medische behandeling of voor medicijnen’. Het hele seizoen kwamen aanvragen binnen om zelf iets op te starten, zoals de verkoop van uien, tomaten, aubergines, zoete aardappelen, zout, peper, olie om in te bakken, de verkoop van alleen suiker of tweedehands kleding. Een fietsenmaker vroeg gereedschap om banden te plakken, fietsbanden, ventielen, etc. Allemaal heel kleinschalig, maar het kan net helpen om een beetje inkomen te krijgen.

De aanvragen kwamen gedeeltelijk uit dezelfde, maar ook uit nieuwe plaatsen: Darsilami, Bakary Sambouya, Manduar, Bantangnyima, Pirang, Missira, Kembujeh, Brikama, Farato, Jambanjelly, Serekundanding, Berending, Makumbaya, Bajeran, Naneto, Dimbaya, Yundum, Siffo, Basori, Sabiji, Marakissa, Bajonkoto, Kitty, Kabadio, Bissau, Seyoni, Jalanbang.

Behalve Bissau zijn dit dorpen in de buurt van Darsilami, zowel in Gambia als Senegal. De verste op ongeveer 30 km afstand. Tabo vraagt altijd hoe mensen bij hem en Stichting Darsilami terecht komen. Dan is het antwoord: ‘door horen zeggen’. Iemand uit hetzelfde of een naburig dorp is in het verleden geholpen. Ook een ver familielid (zoals uit Bissau, dat in Guinee-Bissau ligt) kan in een urgent geval bij de stichting terechtkomen.

Een paar voorbeelden:
Het dorp Bantangnyima, net over de grens bij Darsilami, heeft een gemeenschappelijke tuin. Iedereen kan daar een stuk grond krijgen om te bewerken, zowel vrouwen als mannen, maar meestal zijn het vrouwen, die in de groentetuinen werken. Hier in dit dorp kopen ze gezamenlijk zaailingen in en proberen ze nu op alle manieren donaties te krijgen om een watersysteem aan te leggen, waarbij het water diep uit de grond opgepompt wordt in een reservoir. Iedereen kan het water er dan makkelijk uithalen om de planten te begieten. De groentetuinen worden bewerkt in de droge tijd en dan is dagelijks begieten een noodzaak. Van ieders opbrengst moet een deel aan de gemeenschapstuin gegeven worden voor het gebruik van de grond. Van dat geld worden bijvoorbeeld nieuwe zaailingen en tuingereedschap gekocht.

Lasana moest een operatie ondergaan. Daarom had hij al langere tijd geen inkomen. Hij heeft twee vrouwen en meerdere kinderen. Meestal hebben zijn vrouwen een klein inkomen uit een groentetuin, maar dat is niet genoeg om de behandeling en medicijnen van hun man te betalen.

Niet zo lang geleden verloor Kombeh haar man. Ze heeft 6 kinderen om te onderhouden en geen directe familieleden die haar kunnen bijstaan. Dus geen geld voor rijst en ander eten.