Stichting Darsilami
Stichting Darsilami, opgericht in 2005, is een ondersteuningsproject voor Darsilami en omgeving in Gambia. De stichting wil hulp bieden bij:
- gezondheid, medische zorg
- onderwijs en scholing
- stimuleren lokale bedrijfjes
- culturele activiteiten
- directe nood
De hulpverlening in Darsilami wordt georganiseerd door Tabo Bojang en een comité, waarvan de drie deelnemers afkomstig zijn uit omliggende dorpen. In overleg met het bestuur in Nederland voeren zij samen de projecten uit in Gambia en Senegal.
Willemien Oosterveld heeft een adviserende functie, zowel voor wat betreft de uitvoering in Darsilami als voor het bestuur in Nederland.De stichting is een initiatief van Jan Dinkelaar, Claartje Dirksmeier en Greet Oosterveld (het eerst gevormde bestuur in Nederland) samen met Willemien Oosterveld en Tabo Bojang. Tabo heeft een belangrijk aandeel in de ontwikkeling van het dorp. Zijn grootvader heeft het dorp gesticht. Inmiddels is Tabo dorpshoofd (alkalo). Hij is betrokken bij de ondersteuning van tal van ecologische en sociale projecten. Willemien Oosterveld gaat er tweemaal per jaar naar toe.
Het doel van de stichting is het ondersteunen van kleinschalige projecten waarbij de hulp direct ten goede komt aan de plaatselijke bevolking.
De vraag dient vanuit de bewoners zelf te komen
De stichting werkt zonder winstoogmerk.
Vragen
Mocht u als donateur of lezer van de nieuwsbrief vragen of opmerkingen hebben dan kunt u contact met ons opnemen.
Informatie
De folder of nieuwsbrief kunt u aanvragen bij:Stichting Darsilami
Haarsmastraat 14
7983 KL Wapse
telefoon: 0521 551285
email: st.darsilami@hotmail.com
Bestuur
Voorzitter/penningmeester: Annie Haanstra;
secretaris: Greet Oosterveld.
Donaties
Alle giften zijn welkom, de kleine, de grote, eenmalig of niet eenmalig.Uw giften aan onze stichting zijn aftrekbaar voor de belasting.
Banken mogen wettelijk geen adresgegevens bij een betaling vermelden. Het is daarom voor ons niet altijd mogelijk de gevers een bedankbrief en/of nieuwsbrief te sturen. Wilt u daarom bij uw donatie uw adresgegevens vermelden?
Bank: IBAN: NL96 INGB 0001 3127 39
BIC: INGBNL2A
Over Gambia en Darsilami en omgeving
In december 2016 waren er presidentsverkiezingen. Zoals velen inmiddels weten werd Adama Barrow gekozen en niet Yaya Jammeh, die al 22 jaar aan de macht was. In eerste instantie stemde Jammeh ermee in af te treden, maar nog geen week later veranderde hij van gedachten. De gebeurtenissen tijdens de spannende week in januari van “oude president er al of niet uit en nieuwe president er al of niet in” konden we zelfs in Nederland op de televisie volgen. Op de dag dat de nieuwe Amerikaanse president werd geïnaugureerd kwam ook Gambia in het Nederlandse journaal, een unicum.Heel veel mensen uit Darsilami zijn die onzekere weken naar de Casamance, Senegal, gevlucht, ook van de compound van Tabo Bojang. Militairen van Ecowas (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten) kwamen ook bij Darsilami het land binnen. In die tijd was iedereen toch heel angstig en gespannen. Toén wist nog niemand dat er geen bloed zou vloeien. Jammeh vertrok naar Equatoriaal Guinee en Barrow deed zijn intrede als president.
Daarna kwam een tijd van onzekerheid en enige chaos. Er was nog geen duidelijke regelgeving, maar wel angst om vereenzelvigd te worden met het oude regime en spannend om van de vrijheid van zoveel verschillende partijen te genieten. De laatste helft van maart waren er parlementsverkiezingen. Geweldig om te zien hoe de ene na de andere partij, met veel vertoon, Darsilami binnen kwam rijden en een bijeenkomst hield met partijgenoten en nieuwsgierigen (vooral kinderen). De coalitie van partijen (waardoor Barrow aan het roer kon komen) is al heel gauw na de inauguratie uit elkaar gevallen.Het zal ongetwijfeld nog een hele tijd duren voordat Gambia haar eigen bevredigende politieke vorm gevonden heeft. En dat is geen wonder na zoveel jaren (Engels) kolonialisme en daarna de onafhankelijkheid met eerst 30 jaar Jawara als president en daarna 22 jaar Jammeh.
Er is weinig ervaring met andere bestuursvormen; democratie is: “doen waar je zin in hebt” denken veel mensen. Dat blijkt uit het volgende voorbeeld. Tot groot verdriet van Tabo Bojang (die sinds juli vorig jaar officieel alkalo, dorpshoofd, is) en ook van anderen uit het dorp, werden enorm veel grote, dikke bomen (tussen de 60 en 70) omgezaagd rondom Darsilami en aan een handelaar in Brikama verkocht. Tabo is al jaren en jaren bezig om mensen ervan bewust te maken, dat bomen behouden moeten blijven en nieuwe aanplant nodig is. Ook in vorige nieuwsbrieven schreven we hierover.In Brikama, maar eigenlijk overal, is het veel smeriger en viezer dan daarvoor. Plastic zakken mogen weer, schoonmaken hoeft niet meer. Misschien hoort dat ook bij de chaos van het begin van een nieuwe tijd.
Gambia wordt financieel geholpen door o.a. de Europese Unie. In augustus is met de U.N.besproken of een Commissie van Waarheid, Verzoening en Herstel zinnig kan zijn. Daders en slachtoffers zullen toch verder moeten leven in hetzelfde land.
Verslag van de activiteiten van het afgelopen seizoen 2016 – 2017
Omdat de stichting, simpel gezegd, minder geld heeft kon er ook minder besteed worden.
Gezondheid en medische zorg
Het gezondheidscentrum in Touba (Casamance, Senegal) kreeg medicijnen. Muskietennetten gingen naar het dorp Kalobori. We bezochten een paar keer het gezondheidscentrum en de kraamkliniek in Katack (Senegal). De bevolking was heel actief om het oude gezondheidscentrum om te vormen tot kraamkliniek.De in het dorp zelf nieuw gemaakte meubels, dankzij een mooie gift uit Nederland, staan inmiddels in de diverse vertrekken: wachtkamer, consultatie/behandelkamer, ziekenkamer, opslag voor medicijnen en verband.
Het gezondheidscentrum is af en de gezondheidswerker heeft zijn intrek genomen in het hernieuwde gebouw. Wel zouden de vloeren geëgaliseerd moeten worden, dat was als laatste van de renovatie nog niet gebeurd. In het voorjaar heeft iemand die net in Darsilami was geweest via verkoping en inzameling het geld voor de nieuwe vloer bij elkaar gebracht, dus in het najaar kan deze er komen.Individuele mensen uit Basori, Sifoe en Darsilami kregen medicijnen en medische hulp. Een medische behandeling in Dakar werd bekostigd.
Onderwijs en scholing
Van een paar kinderen uit Kassakunda, Brikama, Pirang en Yundum werden éénmalig de schoolkosten vergoed.
Een opleidingscentrum in Brikama kreeg pakken plaatijzer om het dak te vernieuwen.
In Macouda-Dombondir gingen we kijken hoe de destijds hernieuwde vloeren van vier schoolklassen zich hielden. Ze zagen er nog steeds prima uit.
Stimuleren van werk
Voor de groentetuinen van dorpelingen in Bantanyima en Dyasu is een bijdrage gegeven.De net nieuwe tuin in Bantanyima hebben we bezocht en de nieuwe waterpomp daar gezien. Het zag er goed en verzorgd uit.
Directe nood
In augustus van 2016 leden nogal wat huizen schade door storm en extreme regen. Families in Darsilami, Manduar, Madina, Jalambantang en Jamwelleh kregen hulp bij herstel van daken en muren.
Er zijn altijd mensen die moeilijke tijden doormaken en op een moment niets meer te eten hebben. Een zak rijst en wat geld voor vis, uien, tomaten en olie kan ze dan uit de brand helpen. Dit gold voor verschillende families in Brikama, Darsilami, Jambanjelly, Marakissa, Sifoe, Naneto, Sotokoi, Omorto en Duwasu, en in de Casamance, Senegal: Kujubeh en Jannah.
Culturele activiteiten
Voor de laatste keer zijn er reparaties verricht aan de speelplaats, zoals nieuwe touwen, herstel banken en termietenbestrijding. Dit was al gebeurd voordat vorig jaar was besloten dat de speelplaatsen niet meer voor herstel in aanmerking komen, omdat er onvoldoende geld is.
Vorig jaar vroegen we een extra bijdrage voor de kleermakersworkshop
In het kort schreven we hierover:
Ze hebben een bijzonder doel. Het gaat niet in de eerste plaats om het werk verschaffen aan een paar kleermakers, maar ze willen een buffer vormen voor mensen in nood, zodra er voldoende inkomsten zijn. In deze nieuwsbrieven hebben we het vaak gehad over de regentijd waarin de nood hoog kan oplopen: geen geld voor eten, om naar de dokter te gaan, medicijnen te kopen, om een dak te vervangen dat door hevige wind en storm van het huis is gewaaid.
Tot nu toe is daarvoor in totaal € 130,- binnengekomen, nog niet genoeg om te starten. Speciale giften zijn uiteraard nog steeds welkom.
Ter informatie: een speciale actie waarbij Stichting Darsilami een sluisfunctie vervult
Paboy is een bijna driejarig jongetje uit Brikama. Hij is waarschijnlijk al geboren met heupproblemen. Paboy is het enige zoontje van Abou en Fatou (dochter van Tabo Bojang)In Nederland en andere westerse landen zou zo’n probleem in het eerste jaar al opgelost kunnen worden door de heupen en beentjes in een soort rek te houden (in tractie)
In Gambia wordt zoiets veel te laat gesignaleerd en dan is tractie niet meer mogelijk. Wat nog wel kan is het jochie opereren, zodat de heupen en de bovenbeentjes toch goed gezet kunnen worden. Wel zal Paboy dan tijdelijk een soort gips korset aangemeten krijgen.
Willemien Oosterveld, die deze actie samen met anderen voorbereidt en begeleidt, sprak Wiljo Woodi Oosterom van Silent Work hierover. De bedoeling is dat Stichting Darsilami als tussenpersoon fungeert naar Silent Work, die verder zorg zal dragen voor de uitvoering in Dakar. Eind augustus is de actie “operatie Paboy” van start gegaan. In totaal is er ongeveer € 3000,- nodig.
Voor meer informatie zie de volgende link: https://myalbum.com/album/SrEVtusD8kLp
Hierbij doen we een dringend verzoek om niets van de hier genoemde webpagina op social media te zetten (zoals bijv. Facebook) om de privacy van het jongetje niet te schaden.